2018-02-13 10:04

Με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στο ΥΠΕΝ να προωθεί στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις επιμέρους τροποποιήσεις του νόμου 4495/17, προχωρούν οι νομοθετικές αλλαγές για την εφαρμογή του νέου πολεοδομικού νόμου

Στην  αιχμή των εξελίξεων είναι οι συνολικά 14 κατηγορίες και περιπτώσεις κτισμάτων, που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση Στατικής Μελέτης για την υπαγωγή τους στο νέο πολεοδομικό νόμο.

Με την ίδια διαδικασία των υπουργικών αποφάσεων,  θα προωθηθούν και άλλες αλλαγές και τροποποιήσεις, που προκύπτει από την εμπειρία εφαρμογής του νέου πολεοδομικού νόμου,  ότι είναι αναγκαίο να γίνουν.

Μελέτες στατικής επάρκειας

Η «ρύθμιση- κλειδί», που θα ανοίξει τη δυνατότητα των τροποποιήσεων του νέου πολεοδομικού νόμου με υπουργικές αποφάσεις προγραμματίζεται άμεσα, εντός των επομένων ημερών, να κατατεθεί στη Βουλή και να έχει ψηφιστεί εντός δεκαημέρου.

Ακολούθως, με βάση αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, θα τεθεί σε εφαρμογή με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, η ρύθμιση για τις στατικές μελέτες των αυθαιρέτων, η οποία  όπως την έχει παρουσιάσει το ecoprerss Δείτε εδώ το αποκλειστικό ρεπορτάζ έχει ήδη διαμορφωθεί σε τελική μορφή.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που  βελτιώνει τη λειτουργική εφαρμογή του πολεοδομικού νόμου και δίνει νέα ώθηση με νέους κανόνες υπαγωγής αυθαιρέτων στο νόμο  4495/17 είναι αποτέλεσμα συστηματικής και επίπονης εργασίας ειδικής επιτροπής, που συστάθηκε και εργάστηκε στο ΥΠΕΝ το τελευταίο δίμηνο,  με τη συμμετοχή εκπροσώπων τεχνικών επιστημονικών φορέων, ακαδημαϊκών  και έμπειρων επιστημονικών και επαγγελματικών στελεχών του κατασκευαστικού τομέα.

Η συγκέντρωση της Μυτιλήνης

Την πληροφόρηση αυτή, όπως μεταδίδει  ο ανταποκριτής του ecopress από τη Λέσβο,  μετέφεραν  δύο καθ΄ ύλην αρμόδιοι παράγοντες, οι ειδικοί σύμβουλοι του υπουργείου  Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταυρούλα Αγρίου και Κατερίνα Μπούμπα, πολιτικοί μηχανικοί,  σε πολυπληθές ακροατήριο μηχανικών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που πήρε μέρος σε ανοιχτή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στην Μυτιλήνη, με θέμα το νέο νόμο για τον έλεγχο δόμησης και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

-«Μέχρι το τέλος του μήνα, τόσο η νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές στον πολεοδομικό νόμο, όσο και η υπουργική απόφαση για τις στατικές μελέτες των αυθαιρέτων θα έχουν ολοκληρωθεί και θα είναι στο ΦΕΚ».

Αυτό είπαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στη συγκέντρωση των μηχανικών της Μυτιλήνης, η οποία χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον του τεχνικού κόσμου του νησιού, για την εφαρμογή του νέου πολεοδομικού νόμου.

Η εκδήλωση ενημέρωσης των μηχανικών διήρκεσε περισσότερο από τρείς ώρες. Χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον του τεχνικού κόσμου του νησιού, για την εφαρμογή του νέου πολεοδομικού νόμου.  Η Σταυρούλα Αγρίου παρουσίασε αναλυτικά τις προβλέψεις του νέου πολεοδομικού νόμου και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις,  που τέθηκαν από τους παριστάμενους μηχανικούς. Από την πλευρά της η Κατερίνα Μπούμπα, ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νέο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄οίκον», που όπως είναι γνωστό η εφαρμογή του για την υποβολή αιτήσεων ανοίγει από τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Από τους μηχανικούς της Λέσβου μεταδίδονται θετικές εντυπώσεις για την εκδήλωση και την ενημέρωση, που είχαν από τους εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι φάνηκε πως στο ΥΠΕΝ έχουν γνώση των δυσλειτουργιών και προβλημάτων που συνοδεύουν την εφαρμογή του νέου πολεοδομικού νόμου και ότι είναι στις προθέσεις του υπουργείου να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις.   Η περιοδεία των στελεχών του ΥΠΕΝ στο βόρειο Αιγαίο συνεχίζεται με νέα ανοιχτή συγκέντρωση ενημέρωσης των μηχανικών της Χίου, η οποία πραγματοποιείται την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα του νησιού.

—————

Πίσω